Carlos Díaz : gitaar, loops en compositie

Het bewogen levensverhaal van gitarist Carlos Diaz (*1959 in Rio Gallegos, Argentinië) hoor je terug in zijn composities: Hij komt uit Patagonië en heeft daardoor een sterke verbinding met de Zuid-Amerikaanse muziek-traditie. Maar hij groeide ook op met een liefde voor jazz, blues en vooral rock. In de jaren tachtig was hij een deel van “Proyección Folklórica”. Deze beweging combineerde Argentijnse folk muziek met jazz en moderne muziek.


Sinds 1997 leeft Carlos Diaz in Duitsland. Hij nam deel aan talrijke projecten: “Patagon Patagonia Project” (met Dirk van Esbroeck), “The Birth of Music” (een ethno-klassieke symfonie van Dirk Brossé, “Zapatango” (een tango en jazz kwintet) en (sinds 2013) dus een duo met Pato Lorente.

Pato Lorente : bandoneon

Voor de Belgische Pato Lorente (Patrick Vankeirsbilck) zijn leven en muziek onlosmakelijk verbonden. Hij werkte gedurende 18 jaar samen met zijn leraar, de legendarische Argentijnse bandoneonist Alfredo Marcucci, doorheen Europa. Tijdens zijn vele reizen naar Buenos Aires en Montevideo bekwaamde hij zich verder bij Julio Pane en Carlos Pazo.


Pato woont en werkt in de smeltkroes van Brussel en richt zich met zijn ensemble “Tango 02” voornamelijk op de tangomuziek uit de streek van de Rio de la Plata. Daarnaast maakt hij graag en regelmatig muzikale uitstappen in klassieke muziek en jazz. Hij is bandoneonist bij en componeert voor de Antwerpse tango-triphop band “El Juntacadáveres” en geeft bovendien bandoneon-les in het Vlaamse Deeltijds Kunstonderwijs.

Dúo Díaz Lorente


De samenwerking tussen Carlos en Pato begon eerder toevallig tijdens een evenement in Brussel in november 2013. Ondanks hun verschillende muzikale achtergronden klikte het vlot tussen de twee muzikanten. Naast het bekende vaste tango-repertoire concentreerden zij zich op herwerkingen van oude en recente composities van Carlos: muziek die jazz, funk en tango verbindt. Het duo had optredens in heel Europa en brengt nu met “miLoca” (2021) zijn eerste album uit.